Watt's Next breidt uit!

9 augustus 2023 in

Toen ik in de zomer van 2020 met het idee rondliep om Watt's Next op te richten, zou 'iets met laadpalen' niet de motor (pun intended) van het bedrijf worden. Ik wilde werken aan energieoplossingen waarvan de wagen een integraal deel zou uitmaken, dat wel. Bidirectioneel was de eerste drijfveer, vooral omdat ikzelf een LEAF-rijder was en op de Belgische markt wat op mijn honger bleef zitten. Niemand was ermee bezig, althans, dat was mijn indruk. Kijk waar we vandaag staan. 9 augustus zal voor Watt's Next alvast weer een mijlpaal zijn, want er gaat iets veranderen, en hoe :-)

De historiek

Van zodra het bedrijf werd opgericht zetten we meteen onze tanden in de uitrol van bidirectioneel, hoe moeilijk dat aanvankelijk ook bleek te zijn. Slimme laadinfrastructuur werd uitgerold, maar steeds weer met die energie in het achterhoofd, lees: laadpunten die loadbalancing uitvoeren, zonne-energie kunnen inzetten, pieken afvlakken. Ondertussen groeiden het team en de kennis in het bedrijf. Bidirectioneel werd na duwen en trekken ook mogelijk (Fluviusbouwde een aparte pagina over de technologie, er werd een belastingaftrek voor bidirectionele laadpunten mogelijk gemaakt en Synergrid maakte de uitrol verder mogelijk). Ik vond partners die met ons het voortouw wilden nemen, ik ontmoette talrijke ondernemers die zelf met start-ups bezig waren om ons allemaal slimmer met energie te laten omgaan en Belgische ondernemingen die een stempel wisten te drukken op het slimme laadverhaal of op een circulaire aanpak van afgedankte EV-batterijen. Er werden banden gesmeed met concessies en merken die niet alleen elektrische mobiliteit stevig hebben omarmd, maar ook met duurzaamheid bezig zijn. Er werd een winkel opgestart met showroom, een mobiliteitsevent georganiseerd, yada yada yada ...

De uitdagingen

Maar zoals je je wellicht kan voorstellen is dat alles wel veel om alleen te bolwerken. Ondertussen heb ik 3 werknemers en werken we met 6 techniekers. Een mooi verhaal, zeker als je weet dat we in december 2020 zijn gestart. Echter werd dat voor mij op een bepaald moment moeilijk om te blijven managen op hetzelfde niveau, want een bedrijf runnen in start-up, is ook verkopen, opvolgen, mensen sturen, onderhandelen, op mails en oproepen reageren, mee problemen oplossen, waken over financiën, klantencontact, marketing ... Een dag heeft maar 24 uur en ik wil ook nog een leven naast het werk leiden ;-)

Het smeden van banden

En dan heb je mensen die je pad kruisen, die dezelfde visie over energie en klimaat delen en die op het juiste moment willen meestappen in dat boeiende verhaal. Watt's Next is een bedrijf met 6 vennoten, wel, vandaag komen er 2 vennoten bij, wat de teller op 8 zet. En zij zullen een actieve rol in het bedrijf opnemen, net om zaken van mij over te nemen en voor de broodnodige ondersteuning voor de verdere groei van het bedrijf te kunnen zorgen.

Ik stel jullie dan ook met veel plezier aan hen voor en verwelkom bij deze Katrien Smets en Joeri De Locht!

Welkom!

Katrien Smets zal als COO mijn rechterhand worden. Ze heeft als BA ingenieur-architect en MA ind. Ir. bouwkunde een frisse en leerrijke kijk op de woning en energie en heeft jarenlang als technisch directeur mensen aangestuurd, processen geoptimaliseerd en contracten onderhandeld met partners en groothandel. Die laatste taken zal ze van mij overnemen en zal ook ondersteuning bieden in de verkoop bij projecten waar onder andere energie de rode draad zal vormen. 

Over energie gesproken, de tweede klepper, Joeri De Locht, elektricien en voormalig installateur zonnepanelen, zal ons team ondersteunen bij installaties en op termijn training. Maar bovenal zal hij ons ook ondersteunen bij het ontwarren van de energetische puzzel bij particulier en bedrijven. Want ja, zonnepanelen komen nu echt wel in het vizier. We willen de groene energiecirkel waarmaken door PV-installaties mee in het bad te trekken, samen met circulaire batterijen, slimme laadsystemen , slimme sturingen en batterijen op wielen. Maar meer daarover later (zie hoger en de dag van 24 uur ;-) ).

Niet trappelen

Samen zullen wij als actieve vennoten aan de kar trekken om onze doelstellingen waar te maken, nl. het pad mee effenen voor groene energie, groene mobiliteit en het ondersteunen van de Europese doelstellingen om de leefbaarheid voor de generaties na ons te waarborgen. Europa is misschien maar een vlek op de wereld, maar we mogen gerust een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Want de uitdagingen zijn er, kijk naar juli, kijk naar de bosbranden, de droogte, de hitterecords, de zware stormen in Italië en nu ook in Scandinavië, de nu beperkte aanmaak van zee-ijs aan Antarctica in de winter, de versterkte opwarming van de oceanen en zeeën wereldwijd. Er is wel degelijk iets aan de hand en dat ontkennen zou behoorlijk naïef zijn en getuigen van navelstaarderij. Samen moeten we ambitieuze doelen kunnen waarmaken om te vermijden dat het voorsmaakje van 1,5°C (juli) meer de regel dan uitzondering wordt.


Oh en stay tuned want dit najaar gaan we nog een en ander aankondigen ;-)

9 augustus 2023
Deel deze post
Labels
Archiveren

Volgende lezen
Op naar het vierde