Thor, altijd onderweg

Het verhaal achter de dagrijlichten, donders interessant
25 november 2023 in
Thor, altijd onderweg
Tim
| Nog geen reacties

Thor, donders EV

Iedereen heeft ze al zien rondrijden, iedereen heeft ze al gespot in een reclameboodschap met hun o zo kenmerkende vorm: de dagrijlichten van Volvo en Polestar. Ze vallen op en behoren met hun unieke design tot een van de meest kenmerkende features van de merken. Je zou haast kunnen zeggen dat ze de identiteit van de merken bepalen en dat is eigenlijk nog niet zo vergezocht. Voor een nerd die tech en geschiedenis in dezelfde rugzak heeft steken, is dat al genoeg voer voor een boeiende blog.

Viking-auto

 Het kenmerkende dagrijlicht met de steeds weerkerende unieke signature, een rechte horizontale lijn die aan het einde een kleine afbuiging kent aan weerszijden is geen akkefietje dat ooit zomaar bedacht is. Neen, ze is zeer bewust gekozen door Volvo, omdat ze een rijke geschiedenis symboliseert, typisch voor Zweden en typisch voor Scandinavië.  

De regio heeft een rijk Viking-verleden met Germaanse roots waar men - zoals alle culturen in die tijd (vooral voor en tijdens de vroege middeleeuwen) - heel wat goden aanbad. Men kon immers heel wat fenomenen niet verklaren, dus werden er mythen en sagen bedacht om alle mogelijke gebeurtenissen hapbaar te maken en te verklaren. 

Thor 

Een van die goden was Thor  (þonar, ᚦᛟᚾᚨᚱ, Þórr, Donar, Thunar) aka dondergod, god van de bliksem. Thor zorgde voor orde, hij versloeg reuzen en beschermde de poort naar het mensendom. Toen de Romeinse kalender in onze contreien werd overgenomen, werd de vierde weekdag genoemd naar de Germaanse evenknie van Jupiter (wiens naam we nog terugvinden in jeudi, giovedi, joves). Thor zou vanaf dan elke week opnieuw de nodige aandacht krijgen als donnerstag, thorsdagr, Thursday, donderdag. Ja, het woord 'donder' vindt wel degelijk oorsprong bij de god Thor. Heerlijk toch!

De hamer

In de sagen wordt Thor altijd vergezeld door Mjölnir, de hamer gesmeed door dwergen, met bliksemschichten als ultieme manier van het uitdrukken van diens immense kracht.

De afbeelding rechts is een typisch voorbeeld van een amulet dat vooral ten tijde van de opkomst van het christendom in Scandinavië werd gedragen. Het werd een soort verzetssymbool tegen de religie met 1 god en 1 profeet (de christelijke  priesters maakten gretig gebruik van het symbool door er een stokje aan toe te voegen en er een kruis van te maken).

Dagrijsymboliek

De brug naar de symboliek in populaire cultuur is niet ver te zoeken en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Volvo de geschiedenis van Zweden op die manier wou onderstrepen sinds de introductie van de hamer in 2015. 

De identiteit, het dna van het merk blijft immers Zweeds en elk moment er een Volvo of Polestar passeert, zal je daaraan worden herinnerd. Dat bliksem en elektrische voertuigen vandaag weer een extra betekenis geven aan de hamer, is volgens mij dan ook geen toeval. 

Staat de hamer van Thor* binnenkort op je oprit en is er nog wat stroom nodig om hem op te laden? Je weet ons te vinden.

Tim

* Volvo EX30, EX90, XC40, C40

* Polestar 2, 3, 4

Beelden en foto's: (c) Volvo, (c) Polestar 

in EV
Deel deze post
Labels
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten